Tuesday, January 24, 2012

Hutang.

     Untuk isi masa yang terluang, after lunch, my hubby and I went to Taman DR, again! Lepak-lepak sambil baca buku yang kami beli kelmarin. Aku start dengan buku Life's Little Detours: 50 Lesson to Find and Hold onto Happiness by Regina Brett. Love it. 
      Bila aku reach kat Lesson 5: Pay off your credits card every month, ada persoalan yang timbul dalam kepala ni. Well, this part normally tell us how to differentiate between wants and needs and pay cash and jangan berhutang etc. Cuma aku terfikir [sebagai orang yang tak lahir dengan golden spoon in my mouth], kita orang biasa boleh ke lari dari hutang? sigh~
     Bila sambung belajar, kita kena berhutang dengan PTPTN/MARA etc. Pada yang bijak pandai dan bernasib baik, dapatlah JPA atau tajaan sebagainya, tapi still tak boleh lari dari hutang. Kenapa? *persoalan* Sebab after kerja mesti nak beli rumah, kereta dan segala macam keperluan, betul tak? Tak dapat bayar cash, kena berhutang juga. So, dalam apa-apa keadaan pun, nak atau tidak, mahu atau tidak, kita tetap kena berhutang.
     Solusi? Well, I guess kita kena start menabung dari sekarang. Kalau bukan untuk kita, untuk anak kita nanti in the future. Plus, rasanya my whole family including my future son and daughter kena ada ASB account bila diorang lahir.

Note: Macam mana kaum bukan bumiputera di Malaysia boleh survive without subsidi and study loan macam MARA?

5 comments:

Edy Fee said...

mmg dunia ni kita takeh lari dr hutang..hurmm betul....klau kaya tatau la mcm mana plak...bleh bli cash

#ciksuzlin said...

@Edy Fee seronok kalau kaya kan?

syafiqakarim said...

hishh.iqa pening nak byr hutang
ni.beribannnnn -.-
duit ASB mmg menbung dr kecik.tp nak menggunung,lambat nau

Hanif said...

hidup ni semuanya hutang!!!
tapi kalau tak hutang bilalaknak beli...huhuhuuh

#ciksuzlin said...

@Hanif betul :)