Friday, September 29, 2017

Cara Buat Stok Ikan Bilis Serbuk

Orang kata makan MSG ni tak bagus. Apa-apa pun pada pendapat Lin as long as tak ambil secara berlebihan, it's still OK. Lin masak tak pakai garam dan ajinomoto, tapi Lin pakai kiub pati jenama Knorr or Maggi kadang-kadang. Senang. Tak pakai banyak pun.

Kalau ada stok rebusan Lin simpan. Kalau masak dah guna kicap, sos tiram, cili or tomato, buat apa nak bubuh garam dan gula lagi, right? Tapi ikut tekak masing-masinglah. Lin pun memang tak kuat masin. Husband je yang dok komen Lin masak tawar. Memang Lin masak tawarpun, healthy u know~ so alternatively Lin hadiahkan dia table salt. Suka hati dia la nak makan garam 1 botol ke macam mana. Tanggungjawab Lin dah lepas, Lin tahu Lin dah masak se'healthy' yang mungkin untuk family. Sepatah kata, sakit kemudian hari, Lin malas nak layan~ *kejam* HAHAHA.

Then kalau rajin, Lin buat stok sendiri. Macam cara buat stok ikan bilis yang Lin nak kongsi hari ni.

Bahan-bahan:

Ikan bilis - kuantiti terpulang

Cara-caranya:

1. Kopek ikan bilis, buang kepala dan isi dalam ikan. (Tips: Kalau ada budget lebih, beli sahaja ikan bilis dah siap kopek, tapi bersihkan dan tengok satu-satu kalau ada benda asing)
2. Rendam dalam peti sejuk selama semalaman.
3. Keluarkan dari peti ais, dan toskan kering-kering. Pedap-pedap sikit pakai kertas tisu. (ATAU awak bakar je dalam oven terus)
4. Goreng/sangai tanpa minyak atau KITA BAKAR, KITA BAKAR je dalam oven. Bila garing, kisar guna blender.
5. Ayak dan simpan dalam peti ais.

Senang! Free from MSG and kurang garam. Boleh bubuh dalam bubur, buat sup, buat rencah nasi goreng pun boleh. Baby pun boleh makan ;) till then, salam.

8 comments:

Lea Azleeya said...

nak bersihkan ikan bilis tu yang malas tu.. siap tercucuk jari jemari tulang halus dia.. hadoii..

Suzlin Azreena Nordin said...

Kita selalu beli je wak 😂

mamapp said...

Senang je buatnya.. bagus buat sendiri. Kebersihan terjamin

Suzlin Azreena Nordin said...

Betul tu kak. Halalan Toyyiban~

✿Cik Cappuccino Latte ✿ said...

menarik resepi ni

Mas Zull said...

assalamualaikum lin...lebih terjamin kerbersihannya kn...
** Mama Maszull

Suzlin Azreena Nordin said...

Betul ma.

Suzlin Azreena Nordin said...

nanti rajin-rajin boleh buat ;)